Rodinne založený dom

V Nitre, priamo pod Zoborom, vznikla na pozemku s unikátnym výhľadom na hradný kopec, súrodenecká dvojička rodinných domov. Zatiaľ čo jeden je ešte stále vo výstavbe, v tehlovej stavbe už rok a pol býva mladá päťčlenná rodina.

Autormi architektonického návrhu oboch rodinných domov sú Milan Csanda a Zuzana Švikruhová. Prístup architektov k návrhu dvojice objektov bol ovplyvnený silným rodinným putom medzi oboma majiteľmi. Majiteľka domu
a jej brat (stavajúci na susednej parcele) sú totiž dvojčatá. Stavby preto spájajú niektoré spoločné architektonické výrazové prvky, ako napríklad mierne konzolovito predsunutá hmota objektu obývacieho priestoru, ktorá však má odlišné tvarovanie a farebnú úpravu.

Hladká výstavba aj vďaka tehle

Stavby sa líšia aj konštrukčným riešením. Manželia stavili na osvedčený stavebný systém z keramickej tehly. Aj toto rozhodnutie prispelo k tomu, že výstavbu neskomplikovali žiadne nepríjemnosti. „Materiál na hrubú stavbu mal ísť pôvodne na bratov dom. Nakoniec sme ho použili na stavbu toho nášho a neľutujeme. V tehlovom dome sa nám býva príjemne a zdravo,“ dopĺňa domáca pani svoje pocity z bývania.

Zvislé obvodové konštrukcie sú vymurované z tehlového muriva Porotherm Profi s hrúbkou 44 cm so zateplením EPS s hrúbkou 10 cm. Na brúsenej pálenej keramickej tehle ocenili majitelia nielen dlhú životnosť, výborné statické a tepelno-izolačné vlastnosti, ale aj rýchlosť výstavby. Hrubá stavba bola hotová veľmi rýchlo. Stavebné práce od základovej dosky až po strop trvali necelých 5 týždňov.

Prevádzkové náklady nižšie ako v paneláku

Druhým prekvapením, ktoré na rodinu čakalo po nasťahovaní, bola nielen príjemná vnútorná klíma, ale aj výška prevádzkových nákladov. Tepelnoizolačné vlastnosti obálky domu podporilo osadenie kvalitných hliníkových okien s izolačným trojsklom. Cez veľké presklenné plochy sa dnu dostáva nielen denné svetlo, ale aj solárne zisky. V lete sa preto na zabránenie prehrievania interiéru využívajú vonkajšie žalúzie. Vykurovanie je riešené ako teplovodné podlahové. Na ohrev teplej úžitkovej vody sa pritom čiastočne využívajú aj solárne kolektory. V zime rodina často kúri aj v krbe. „Nasťahovali sme sa sem z trojizbového bytu, kde sme platili prevádzkové náklady približne o 50 eur vyššie ako sú tu. Kvalita života je však neporovnateľná,“ dodáva majiteľka.

Šikovná dispozícia

Nepodpivničený jednopodlažný dom s plochou strechou sa rozprestiera na úžitkovej ploche 240 m2. Súčasťou pôdorysu je aj garáž. Hlavný vstup je situovaný zo severozápadu. Dispozične sú spoločenské priestory orientované na juh, aby si obyvatelia domu mohli cez veľké presklenné plochy vychutnať výhľad na nitriansky hrad. Nachádza sa tu obývačka prepojená s jedálnou a kuchyňou a spálňa rodičov. Z oboch miestností možno pohodlne vyjsť na terasu, ktorá je hlavným centrom diania v dome.

Izby detí smerujú na severnú stranu a majú prístup na vlastnú terasu. Sem sa tiež umiestnili technické a pomocné priestory (garáž, technická miestnosť, sklad). Pri hlavnom vchode sa nachádza aj hosťovská izba, ktorá sa časom prerobí na ďalšiu detskú izbu.

Ďalšou kľúčovou požiadavkou boli nízke nároky na údržbu domu. Toto prianie rieši množstvo nenápadných, praktických úložných priestorov. Kuchynská linka je, napríklad, dômyselne ukrytá v zástene tak, aby zakryla spotrebiče.

Stretnutie dvoch svetov

Návrh interiéru sa majitelia rozhodli zveriť Márii Lacinovej, ktorá vytvorila protiklad k strohým líniám a monochromatickému farebnému akcentu, ktoré vychádzali z architektonického riešenia vnútornej dispozície. Významný vplyv na charakter interiéru mala sivá veľkoformátová keramická dlažba.

Dizajnérka sa rozhodla vdýchnuť domu dušu pomocou prírodných materiálov. Masívny kuchynský pult je vyhotovený na mieru z rovnakého dreva, ako jedálenský stôl, za ktorý sa zmestí celá rodina. Na mieru sa vyrobili aj ďalšie dva významné interiérové prvky: oplechovaný krb a prvok v zádverí vchodových dverí z kortenu – pomaly korodujúceho oceľového plechu. Obývacej časti dominuje farebná textilná sedačka s nápaditým kreslom, ktorá svojím veselým vzhľadom vystihuje povahu rodiny. Domáca pani plánuje v blízkom čase dotvoriť interiér obrazmi.

Domáci sú veľmi spokojní s kvalitou bývania. „Na pôvodnom návrhu pána architekta sme zmenili jedinú vec. Zrušili sme v kúpeľni dvere na terasu. Život však ukázal, že v kúpeľni by vôbec nevadilo viac svetla. Inak, by sme nemenili vôbec nič. Snáď okrem veľkosti detských izieb,“ pochvaľuje si spokojná majiteľka.

‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌

Príbuzné články na inšpiráciu