Grand Prix a víťaz kategórie Sharing Public Spaces - Kunstmúzeum, Bazilej

Fasáda budovy múzea vo Švajčiarsku je z vypálených tehál, ktorých pôvodné červené a žlté farby sa vplyvom dusíka zmenili na šedé odtiene. Osamelá, šedá murovaná stavba je prepojená s hlavnou budovou podzemnou halou. LED svetlá integrované v reliéfnych drážkach z tvarovaných tehál na fasáde informujú okoloidúcich o aktuálnych výstavách.

Kunstmuseum, Bazilej

Kľúčové fakty

Architekt Christ & Gantenbein
Lokácia Bazilej, Švajčiarsko
Výstavba 2012 - 2016
Kategória Sharing public spaces
Plocha 4.400 m²
Materiál Tehlové bloky
 

Kunstmuesum, Basilej

V apríli 2016 bolo otvorené rozšírenie Kuntmúzea v Bazileji s rozlohou 8000 metrov štvorcových. Len pár krokov od Rýna postavili švajčiarski architekti Christ & Gantenbein osamelú šedú konštrukiu, ktorá je preojená cez podzemnú halu  hlavnou budovou. Fasáda budovy je z vypálených tehál, ktorých pôvodné červené a žlté farby sa vplyvom dusíka zmenili na šedé odtiene. LED svetlá integrované v reliéfnych drážkach z tvarovaných tehál na fasáde informujú okoloidúcich o aktuálnych výstavách.

Kunstmuseum, Basilej

Chceli sme, aby nová budova hovorila rovnakým jazykom ako existujúca štruktúra s jej mohutnými stenami a výraznými horizontálnymi pruhmi. Zároveň sme však chceli povedať úplne odlišný nový príbeh. "- Christ & Gantenbein

Príbuzné články na inšpiráciu